
Alhoewel het bereikte compromis een verbetering is op de impasse van de voorbije jaren, zijn wij van mening dat die ingewikkeld is. Wij hadden onze voorbehoud geuit bij die bereikte compromis. Wij waarschuwdde dat de Daklozenwerking vzw niet gemakkelijk een pand zou vinden op de privé huurmarkt. En inderdaad, die vrees is uitgekomen toen op 24 maart een teleurgestelde dokter Daniëls liet weten dat door een mix van huisjesmelkerij en een ontoegankelijk privéhuurmarkt, een pand vinden is kwasi onmogelijk. Gelukkig springt gisteren de lokale sociale huisvestingsmaatschappij, de Oostendse Haard, ter hulp. Het standpunt van Groen van in het begin was formeel, consequent en duidelijk: een permanente daklozenopvang georganiseerd door het Sociaal Huis in samenwerking met het stadsbestuur is een kerntaak. Wij blijven van mening dat elke dag discussie over een compromis een dag te veel is. Een lokale overheid moet daklozenopvang organiseren. Punt. Belangrijk is dat dit gaat om een dak boven het hoofd te voorzien, in eerste lijn. De doorgangswoningen waarvan sprake zitten al verder in het hulpverleningstraject. Het blijft nodig om binnen twee jaar naar een verankerde oplossing te gaan via het Sociaal Huis. We zullen u aan deze belofte herinneren.
Bij elk gelegenheid hebben wij vooral in de OCMW-raad maar ook hier in de Gemeenteraad ons standpunt herhaald. OCMW-raadslid voor Groen, Bert Peirsegaele is in de jongste OCMW-raadszitting op 17 maart hierover zeer uitvoerig tussengekomen. Het is dan ook niet onze intentie om zijn relaas aldaar hier in de Gemeenteraad te herhalen. In tegendeel, onze bedoeling is eigenlijk om duidelijkheid te eisen van het stadsbestuur in dit dossier want het stadsbestuur is mee verantwoordelijk voor dit dossier gezien wij het OCMW jaarlijks een dotatie van ongeveer 10 miljoen euro geven. Vandaar hebben wij als Groen de volgende vragen:
De vragen
- Meten is immers weten. Volgens De Standaard telt België niet minder dan 50.000 daklozen. Hebben wij als Stad zicht op het aantal dak- en thuislozen in Oostende?
- Wat kan de Stad concreet doen om bij te dragen aan een structurele opvang voor daklozen?
- Van de Schepen van Financiën wiens partij (CD&V) gelukkig voorstander is van permanente daklozenopvang, zouden wij graag willen weten in hoeverre de Stad bereid is voorwaarden rond kerntaken te verbinden aan de jaarlijkse dotatie die het geeft aan het OCMW?
- Oostende miste de kans voor 4 opeenvolgende jaren om het oprichten van doorgangswoningen te realiseren met financiële bijdrage van de minister van maatschappelijk integratie. Bestaan er nog andere externe fondsen om dit project te financieren?
Collins NWEKE | Gemeenteraadslid voor Groen
Oostende, 27 maart 2015
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter